Amy Macdonald, 2010

PR-foto, Universal Music
Del dette indlæg
Bedøm dette indlæg
Tilbage
1 - 2
Frem

Ydmygt skotsk sangtalent

Selv om Amy Macdonald solgte tre millioner eksemplarer af sit debutalbum, kunne hun aldrig finde på at drysse superlativer over sig selv

Det er ikke første gang, 22-årige Amy Macdonald optræder i Danmark, når den velsyngende skotte i aften optræder på Skanderborg Festival. Hun har optrådt her flere gange tidligere, men har aldrig haft tid til at stifte specielt kendskab med danskerne, hvis yndlingsbeskæftigelser minder en del om de tilsvarende skotske.

- Nu er et folk jo heldigvis andet end fodbold, øl og hygge, så det vil jo være lige lovligt generaliserende at sammeligne os alene på disse tre punkter. Hvis jeg skal være helt ærlig, har jeg desværre ikke haft mulighed for at opleve danskerne tæt på, fordi jeg altid suser over, laver mit show og flyver hjem igen.

Hvis jeg engang kommer til at opholde mig her længere tid, vil jeg dog være opmærksom på ligheder, lover Amy Macdonald.

Ét er dog sikkert. Skotske grupper har haft markant større succes i Danmark end omvendt. Travis, Franz Ferdinand, Snow Patrol, Wet Wet Wet, Simple Minds og Texas er blot en håndfuld af de grupper, der har solgt stakkevis af plader og fyldt spillesteder samt festivalscener.

- Jeg kan ikke forklare, hvorfor skotske bands har så stort et publikum i Skandinavien. Måske er det vores keltiske baggrund, de mystiske sagaer og den store passion for vores land, der skinner ubevidst igennem sangene og gør det interessant. Men jeg kan naturligvis kun udtale mig på egne vegne, understreger Amy Macdonald.

Hun kender ikke noget til dansk musik, og det skyldes primært, at hun kun taler engelsk.

- Jeg kan sagtens høre en sang i radioen på tysk eller dansk, når jeg turnerer og synes, at den er catchy og har en god melodi, selv om jeg ikke aner, hvad den handler om. Det er en skam, at der ikke spilles mere musik i Storbritannien, som ikke er på engelsk, for man kan jo sagtens fornemme stemningen, siger Amy Macdonald.

Musikken er vigtigst

Den skotske sangerinde har tidligere udtalt, at hun aldrig vil gå mere op i sit udseende end musikken. Det standpunkt har hun heldigvis endnu.

- Det er svært at forholde sig til det ekstreme fokus på ens udseende, før man selv er en del af industrien. Det overrasker mig stadig, hvor højt mange vægter ens fremtræden i forhold til ens musik. Det er tåbeligt. Hvis jeg hører en god sang i radioen, køber jeg pladen, uanset om sangeren er tyk, tynd, smuk eller grim, siger Amy Macdonald.

Uden at ville nævne specifikke navne, anklager hun en del af de yngre kvindelige sangere, der fylder sendefladen på MTV og VH1 for at gå mere op i deres påklædning, sminke og koreografiend deres musik.

- Det er forrykt. Vi er musikere og ikke modeller. Eller sådan burde det være. Selv om jeg i sagens natur også gerne vil se godt ud på tv og scenen, er det langt fra den vigtigste del af min karriere eller liv, forklarer Amy Macdonald.

Sjælden stor frihed

Én af Amy Macdonalds største forcer er hendes stærke tekster. Men hendes skotske ydmyghed forbyder hende at rose sig selv.

-Min manager Pete var den første, der var meget entusiastisk angående mine tekster. Men jeg forsøger at undgå at lytte alt for meget til ham, når han roser mig. Faktisk får han besked på at holde kæft, siger hun og begynder at le.

Hun opfatter stadig ikke sig selv som en fremragende sangskriver. Som de fleste skotter er hun meget ydmyg i forhold til sine evner, og hun ville aldrig udtale om sig selv, at hun har et specielt talent.

- Jeg vil godt gå så langt som til at sige, at jeg gør det o. k. og klarer mig fint. Men jeg sammenligner ikke mig selv med nogle af "de store" sangskrivere, fortæller Amy Macdonald.

Selv om hun altid har været en seriøs dagdrømmer, havde hun aldrig drømt om så omfattende berømmelse efter så få år.

- I denne branche kan man aldrig forvente noget, så min berømmelse kom helt og aldeles bag på mig. Men branchen er også sådan, at man kan blive hyldet den ene dag og glemt den næste, så jeg nyder bare, at jeg stadigvæk får masser af støtte og opmærksomhed, siger Amy Macdonald.

Modsat en del kolleger har hun meget frie hænder og kan gøre stort set, som hun vil.

- Jeg har været heldig at arbejde sammen med folk, der kender mig og giver mig meget frihed til at gøre de ting, jeg vil. Jeg føler mig meget privilegeret, og det største pres er faktisk det, jeg lægger på mig selv. Den dag, hvor nogen fortæller mig, hvad jeg skal gøre, stopper jeg. Så enkelt er det, siger Amy Macdonald på syngende skotsk. 

Skriv kommentar

Max 250 tegn.
 
Kommentar 
Navn  

Email  


Kategorier

Travis
Skotland
Amy Macdonald
Texas
Rejser Kultur

Profil

Simon Staun

Velkommen til mit private arkiv over rejse- og kulturartikler. Størstedelen af rejsereportagerne, portrætterne og anmeldelserne er bragt i Fyens Stiftstidende, hvor jeg er musikanmelder og storleverandør til rejsetillægget. Stor tak til min arbejdsgiver og de mange dygtige fotografer, der har bidraget til siden. God læselyst - kommenter endelig de enkelte artikler. Mvh Simon Staun

Fritekst søgning

Kontakt

Skrift & foto: Simon Staun

Design: Allan Sørensen

Webudvikling: Kim Larsen

Copyright på alle artikler tilhører Simon Staun og Fyens Stiftstidende. Billeder på kulturdelen er lånt med tilladelse fra Fyens Stiftstidende samt diverse pladeselskaber.